Sunday, January 21, 2018

FB Posting

Kat mana lagi boleh beli durian ikut tompok? Ikut kilo cekek darah 😱
by Erman Abdurrahman

January 21, 2018 at 10:35PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

Friday, January 19, 2018

FB Posting

Maksud hidup ummat terbaik dikalangan manusia. Buat Dakwah Macam Nabi SAW. 😇
by Erman Abdurrahman

January 20, 2018 at 12:42PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Untuk dapat tidur yang baik, ikut sunnah berwuduk sebelum tidur. Bahasa sainsnya “Hydro Theraphy” kata Guru saya. 🏃🏻‍♂️
by Erman Abdurrahman

January 20, 2018 at 09:48AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Rahsia Awet Muda. Ntah..? Ada kata dapatkan Deep Sleep paling kurang 2 jam 30 minit. 🤔
by Erman Abdurrahman

January 20, 2018 at 09:47AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Satu kaedah buang takabbur ialah “serah” diri kepada satu Sheikh/Guru untuk teguran dan amalan pembersihan hati siang & malam. 😇
by Erman Abdurrahman

January 19, 2018 at 07:25PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Bila suami meninggal dunia, agaknya berapa lama isteri tak boleh selfie? 4 bulan 10 hari jugak ke? 😇
by Erman Abdurrahman

January 19, 2018 at 06:36PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Lelaki hati keras kena Terapi Khuruj 3 hari setiap bulan. Terapi Wanita cuma 3 bulan sekali itu pun bersama suami. 😇
by Erman Abdurrahman

January 19, 2018 at 06:35PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Terapi Khuruj 3Hari ke surau/ masjid boleh keluarkan takabbur dalam diri. Asbab kebinasaan akhirat walau ada sebesar biji sawi. 😇
by Erman Abdurrahman

January 19, 2018 at 06:32PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

Wednesday, January 17, 2018

FB Posting

“Ukuran Productiviti” perlu dipersetujui dalam setiap kerja yang kita buat. Senang nak buat planning/jadual. 🤔
by Erman Abdurrahman

January 18, 2018 at 11:50AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Nasihat untuk scheduler, perlu buat jadual yang realistik. Jangan buat schedule “takat” muat. Jangan tembak kaki sendiri. 🤔
by Erman Abdurrahman

January 18, 2018 at 11:47AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

Monday, January 15, 2018

FB Posting

Flight malam jam 10.15pm sampai M’sia jam 4.15am. Flight 4 jam. Berapa lama agaknya dapat deep sleep ni? 🏃🏻‍♂️
by Erman Abdurrahman

January 16, 2018 at 12:43AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Perkongsian ilmu agama. Perlu Gali, gali dan gali. Perlu sahih, acceptable dan dipersetujui ijma ulama. 😇
by Erman Abdurrahman

January 16, 2018 at 12:42AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

“Meaningful social interaction” statement ngeri buat FB business entrepreneur. 🤔
by Erman Abdurrahman

January 16, 2018 at 12:40AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Ramai teman-teman dah cerita pasal “Digital Nomad”. Saya dok rasa saya macam dah ada kerja di bawah title ini. 🤔
by Erman Abdurrahman

January 15, 2018 at 11:05PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

Sunday, January 14, 2018

FB Posting

Sahabat Nabi malam hari umpama rahib, siang penunggang handal diJalan Allah. Kasih sesama Mukmin. Tawaduk. Ikhlas dalam amalan 😇
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 06:04PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Guru OCOC wajibkan saya buat Hormon Blood Test. Advance level OCOC? Kena tambah testosteron katanya. 🏃🏻‍♂️
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 05:54PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Perancangan yang dibuat ikut anggaran masa, aktiviti dan pekerja perlu ditulis atas kertas. Ini dipanggil “projek schedule”
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 05:41PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Penyelesaian masalah perlu bersifat “systemic” ubah SISTEM bukan ubah LANGKAH. Perlu penyelesaian secara keseluruhan.
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 05:37PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

UKUR setiap apa yang kita buat. Bermula dengan “original state”. Lepas tu ukur dan ukur dan ukur. BAIKPULIH masuk bab lain 😊
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 05:34PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Apa cara sihat OCOC? Makan “tiada” gula, latihan jalankaki 10,000 langkah dan tidur cukup 6-7 jam, latih otak dgn membaca.
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 05:08PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

“Yang HALAL tetap halal walaupun ikut kajian ada keburukan; Dan yang HARAM tetap haram walaupun ikut kajian ada kebaikan”
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 05:02PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

“Ko makan cara OCOC ni, tak nak mati ke?” Saya jawab “Kalau Iman dan Amal dah cukup.. mati awal pun takpe 😭😭”
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 04:58PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Ada orang tanya. Makan cara sihat OCOC ni kenapa? Saya jawab “Pasal nak hidup lama, InsyaAllah!”
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 04:55PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

Saturday, January 13, 2018

FB Posting

Mimpi di tapak Ijtima. Perpustakaan. Ternampak muka sahabat pejabat. Zulhairie, Azran, Fahmi, dan bayangan seorang wanita..?!
by Erman Abdurrahman

January 14, 2018 at 08:58AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Mengharamkan yang Halal dan Menghalalkan yang Haram adalah Berdosa Besar
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 07:38PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Mudahkan mekanisma dapatan rezeki Allah. Ada yang kerja sebulan kerja, cukup untuk makan setahun 😭 #CeritaKarkunIndon
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 06:11PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

Friday, January 12, 2018

FB Posting

Perlu cakna 4 akaun:-Akaun Bisnes, Akaun Kewangan Keluarga, Akaun Harta, Akaun Hutang.
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 10:41AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Setiap bulan kita tutup buku akaun bisnes. Bila mati pun kita kena tutup buku kewangan juga (Waris)
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 10:04AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Mungkin perlu buat 2 senarai. 1. Senarai harta. 2. Senarai hutang. #UrusHartaPewaris
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 09:55AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Tidur dalam majlis ilmu- musuh kita yang utama 😍 #KataMaulanaHelmi
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 09:25AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Cara Mudah Tukar Harta WARIS kepada Anggaran Nilai dalam RM. Ini perlu kepada persetujuan SEMUA waris. Pakai Apps 😊 #iFaraid
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 07:39AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Senarai Mudah Harta untuk WARIS a.KWSP b.Rumah c.Tanah d.Barang kemas e.Kereta f.Gaji akhir g.Baki dalam bank 6.%Syarikat
by Erman Abdurrahman

January 13, 2018 at 07:37AM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Apps PERCUMA iFaraid. Sila download. Kita belajar sama-sama cara nak bahagi harta bila mati nanti. Kita dah tak boleh buat apa-apa 😊 pasal yang mengurus orang yang hidup. Kita hadapi cabaran lain pula dibarzah. Tak tentu orang muda ke orang tua pergi dulu. Sila download dan selak-selak apps ini. FREE je. iFaraid by Fazreen Ferdianshah Mohd fauzihttps://itunes.apple.com/my/app/ifaraid/id985277625?mt=8
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 06:40PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Kejayaan BESAR kita ialah bila kita dapat taat SELURUH perintah Allah dan ikut cara kehidupan Nabi Mohd SAW.
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:46PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

6/6. Malam ini sila senaraikan harta pada sekeping kertas. Beri wasiat “Bila mati bahagi harta ini guna Hukum Faraid” #MohonShare
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:44PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Yang sedih bila harta waris “kosong” ada pula yang tak puas hati. Maka kononnya nak elak gaduh, kini yg rapat, tak berkawan lagi.
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:34PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Malam ini mohon tulis senarai harta pada sekeping kertas. Pesan “bila saya mati bahagi harta guna hukum faraid” #MohonShare
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:26PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Di dunia sedih pasal hukum syara tidak terlaksana sepenuhnya dalam negeri. Bila mati kita mengelak pula dari pakai hukum Allah 😭
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:17PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Untuk elak dari gaduh adik beradik maka bila mati, harta waris sudah “kosong”. Makhluk rasa dia lebih cerdik dari hukum Allah 😭
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:11PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Untuk elak dari pakai Hukum Faraid, maka harta dikeluarkan dari hukum semasa hidup. Istilah biasa “tukar nama” siap2 😭😭
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:09PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT

FB Posting

Allah selesaikan masalah pembahagian harta kepada waris dengan hukum Faraid. Tiada istilah “berebut harta pusaka”.
by Erman Abdurrahman

January 12, 2018 at 05:04PM
from Facebook
via IFTTTfrom Facebook
via IFTTT